Menu

Εκθέσεις

Δεκέμβριος 16 και 17

Έκθεση του κατασκευαστή Τάσου Κουκουρίγκου

Χορηγός του Διαγωνισμού Σόλο Κιθάρας του ΔΦΚΒ 2023 προσφέροντας μία κλασική κιθάρα αξίας 4000 ευρώ.

Φουαγιέ Αντωνιαδείου Στέγης

 

Περισσότερα για τον Τάσο Κουκουρίγκο:

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, το 1972.

Ξεκίνησα ερασιτεχνικά την οργανοποιία το 1993, μαζί με τον αδελφό μου, Γιάννη, όντας γοητευμένος από το πώς ένα κομμάτι ξύλο αποκτά ψυχή μέσα από την μεταμόρφωσή του σε μουσικό όργανο.

Το 1998 οργανώνουμε και διδάσκουμε παραδοσιακή οργανοποιία στην πρώτη σχολή κατασκευής μουσικών οργάνων που λειτούργησε στην Καστοριά, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τότε έρχομαι σε επαφή κατασκευαστικά με τον κόσμο της κλασικής κιθάρας, φτιάχνοντας ρέπλικες κάποιων ιστορικών οργάνων (Lacote, Torres και άλλα).

Το 2003 αποχωρούμε από την Σχολή. Από το 2003 εως το 2019 διατηρήσαμε από κοινού εργαστήριο κατασκευής κλασικής κιθάρας, με έδρα το Σιδηροχώρι Σερρών. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, συμμετείχα σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων στις:

  • 2003, Βρυξέλλες, Ευρωκοινοβούλιο
  • 2005, Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροια
  • 2006, Τσεχία, Φεστιβάλ Κιθάρας Brno
  • 2008, 1η Έκθεση Ελληνικής Κλασσικής Κιθάρας στο μουσείο μουσικών οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης»
  • 2017, 1ο Φεστιβάλ Κλασσικής Κιθάρας στο Σαλζμπουργκ, Αυστρία

Από το 2019 έως σήμερα ακολουθώ τον προσωπικό μου δρόμο, μεταφέροντας την έδρα μου στη Θεσσαλονίκη. Αξιοποιώντας την εμπειρία ετών στον χώρο της κατασκευής και εισάγοντας νέες καινοτομίες στον σχεδιασμό και στην ποιότητα, στοχεύω στο να προχωρώ την τέχνη της οργανοποιίας κάθε φορά και ένα βήμα παραπέρα.

 

Δεκέμβριος 16 και 17

Έκθεση του κιθαριστή - κατασκευαστή Αντώνη Χατζηνικολάου

Φουαγιέ Αντωνιαδείου Στέγης

Περισσότερα για τον Αντώνη Χατζηνικολάου:

https://antonishatzinikolaou.com

O Aντώνης Χατζηνικολάου θεωρείται σήμερα ως ένας από τους πιο σημαντικούς κιθαριστές της γενιάς του. ́Εχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς όπως: Koblenz Guitar Competition, Ivor Mairants Guitar Award, Park Lane Group Young Artist Award, καθώς και στον διαγωνισμό Julian Bream, το βραβείο του οποίου έλαβε απo τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Έχει εμφανιστεί σε φημισμένες αίθουσες συναυλιών και φεστιβάλ όπως: Royal Albert Hall, Purcell Room, Queen Elizabeth Hall, St. Martin-in-the-Fields, Kings Place, London Paganini Festival, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.α. Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου, συμπράττοντας με ορχήστρες και καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως ο κόντρα τενόρος M. Chance και ο υποψήφιος για Grammy βιολιστής P. Sheppard Skærved μεταξύ άλλων. Πρόσφατα έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Φεστιβάλ Κιθάρας του Κλίβελαντ στην Αμερική, ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ κιθάρας παγκοσμίως.

Ιδιαίτερη δραστηριότητα έχει επιδείξει και στον τομέα της σύγχρονης μουσικής όπου έχει συνεργασθεί και ερμηνεύσει έργα σημαντικών Άγγλων συνθετών όπως οι Sir P. Maxwell Davies, Sir R. Rodney Bennett, N. Maw, B. Northcott, S. Dodgson, J. McCabe, Matthew Taylor και Charlotte Bray.

Η πρώτη δισκογραφική δουλειά του Αντώνη Χατζηνικολάου κυκλοφόρησε από την Draft Records το 2008.To περιοδικό Classical Guitar,αναφερόμενο στην συγκεκριμένη δουλειά την χαρακτήρισε ως “μαγευτική”και κατέταξε την ερμηνεία σε “υψηλών προδιαγραφών” . Σημαντική είναι και η συμμετοχή του στο “Songbook” της δισκογραφικής εταιρίας NMC που κέρδισε το 2009 το βραβείο Classic FM Gramophone Σύγχρονης Μουσικής. Η μεγάλη επιτυχία αυτών των δίσκων οδήγησε στην ηχογράφηση του πρώτου άλμπουμ στην ιστορία της NMC με σόλο κιθάρα. Το περιοδικό Gramophone, επαίνεσε αυτή την ηχογράφηση και χαρακτήρισε τον Α. Χατζηνικολάου ως “έναν από τους πιο εύγλωττους εκπροσώπους της σύγχρονης Αγγλικής μουσικής.

O Αντώνης Χατζηνικολάου ολοκλήρωσε τις θεωρητικές και Διπλωματικές του σπουδές στην Αθήνα, στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας στην τάξη της Α. Χριστοδήμου, με τις υψηλότερες τιμητικές διακρίσεις και Βραβεία το 2000. Το 2004 συνέχισε τις σπουδές του στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, στις τάξεις των M. Lewin, T. Walker και J. Mills. Εξερευνώντας την ιδιοσυγκρασιακή απεικόνιση της μελαγχολίας του J. Dowland όπως ανακλάται στο Nocturnal op.70 του B. Britten του απονεμήθηκε το βραβείο Reginald Thatcher for General Excellence και ο τίτλος Dip RΑΜ, η ανώτερη τιμητική διάκριση της Βασιλικής Ακαδημίας, κατά την αποφοίτηση του με Master το 2007. Το 2016 η Ακαδημία τον τίμησε με τον τίτλο Honorary Associate (ARAM) αναγνωρίζοντας την παρουσία και την προσφορά του στον χώρο της κιθάρας.

Εκτός από την καριέρα του ως σολίστ και καθηγητής, o Αντώνης Χατζηνικολάου έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με την κατασκευή της κλασικής κιθάρας. Έχει μαθητεύσει δίπλα στον σπουδαίο Έλληνα κατασκευαστή Νικόλα Ιωάννου στην Νέα Υόρκη και στην Αθήνα με τον Γιώργο Παντελιά. Η δουλειά του είναι βασισμένη στην παραδοσιακή κατασκευή και έχει επιρροές από την φιλοσοφία των Hermann Hauser και Robert Bouchet. Επίσης έχει εμπνευστεί και από άλλους σημαντικούς σύγχρονους κατασκευαστές όπως οι Dominique Field και Jeffrey Elliot.

Επί του παρόντος ο Αντώνης Χατζηνικολάου μοιράζει τον χρόνο του κατασκευάζοντας παραδοσιακές κλασικές κιθάρες ενώ ταυτόχρονα είναι καθηγητής στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας στην Αθήνα.

FaLang translation system by Faboba

Επικοινωνια

Γραμματεία ΔΦΚΒ
tel +30 23310 78100 - 78105
fax: +30 2331078101

Email: info@veriaguitarfestival.gr

facebook yt